Datalagring i USA? Vi förklarar varför du bör välja Europa

(För lång? Maila mig den här artikeln)
27, juli 2020

Förra veckan ogiltigförklarade EU-domstolen Privacy Shield, ”dataöverföringsavtalet” mellan EU och USA. Enligt Europadomstolen strider avtalet mot den nya europeiska sekretesslagstiftningen, Dataskyddsförordningen (AVG/GDPR).

EU-domstolen hävdar att överföringen av personuppgifter till ett tredje land måste åtföljas av en skyddsnivå som är jämförbar med skyddsnivån i Dataskyddsförordningen.

Dataöverföringsavtalet Privacy Shield var (sedan juli 2016) efterträdaren till Safe Harbour-fördraget. Safe Harbour-reglerna skyddade inte de europeiska medborgarna tillräckligt, och enligt EU-domstolen är så fortfarande fallet med Privacy Shield.

Det viktigaste argumentet är att man inte kan se vilka uppgifter som lagras. Det är ett grundläggande krav enligt Dataskyddsförordningen. De ”vanliga” avtalsklausulerna finns visserligen kvar, men övervakningen i USA gör att även detta sätt att överföra data blir problematiskt.

Vad innebär det för din organisation?

I vår datadrivna framtid handlar marknadsföring mer än någonsin om data. Och det ska vara en självklarhet att din data är skyddad och att du inte behöver oroa dig över hur skyddet är ordnat. Det får inte hindra dig i arbetet.

Med tanke på det nya strikta skyddet av den personlig integriteten (som vi i Europa uppfyller) och de rättsliga tvister som uppstår internationellt, befinner du dig i ett riskabelt läge om du lagrar data utanför Europa. Det kan motarbeta dig och din organisation. Så se till att du säkerställer att din data alltid är skyddad. Först då kan du arbeta på ett korrekt och säkert sätt och utnyttja fördelarna med dataintegration.

Våra experter rekommenderar: lagra alltid din data (framtids)säkert i Europa. Better safe than sorry.

ISO 27001: garanterad datasäkerhet

Men även om du väljer europeisk datalagring kan du ändå inte vara helt säker på din sak. Vill du att allt som rör din data (lagring och säkerhet) ska vara välorganiserat? Välj då en organisation som är ISO-certifierad. Cyberattacker (en av de största riskerna) gör informationssäkerhet till ett hett ämne. ISO 27001 har blivit den mest populära informationssäkerhetsstandarden världen över.

Denna certifiering erhålls av organisationer som sätter upp processer och procedurer i enlighet med ISO 27001 och som på så sätt kan garantera att din data skyddas på bästa möjliga sätt och att en kontinuerlig policy följs. Vårt råd är därför att välja en samarbetspartner som är ISO-certifierad.

Vilka datarisker kan du utsättas för?

Var lagrar du din data och vilka risker för det med sig? Beroende på vilken e-postleverantör du samarbetar med (till exempel Mailchimp) löper du olika risker. Vi kartlägger riskerna åt dig och kommer så snart som möjligt att lägga till dem till den här artikeln.

Lagra din data på ett (framtids)säkert sätt?

Webpower lagrar information om nederländska kunder i Nederländerna och vi är ISO 27001-certifierade.
Har du specifika frågor om att lagra data i Europa och/eller (e-post) Marketing Automation? Vi berättar gärna mer om styrkan hos Webpower. Ta gärna kontakt med oss, utan några förpliktelser.

Kontakta oss

Dela den här artikeln